ادامه تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور

انتشار 22 خرداد 1397
مطالعه 8 دقیقه

تحصیل در دانشگاه های خارج بخصوص دانشگاه های امریکایی و اروپایی، یکی از اهداف دانشجویان ایرانی بخصوص در مقطع دکتری می باشد.

ادامه تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور

ادامه تحصیل در دانشگاه های بین المللی

تکمیل تحصیلات آکادمیک، یکی از دغدغه های افراد دانشگاهی است و این دغدغه محدود به هیچ گروه سنی و شغلی نیست. افراد با اهداف مختلف به دنبال حضور در دانشگاه و اخذ مدارک دانشگاهی هستند و به همین علت تلاش می کنند تا حد امکان از بهترین شرایط حضور در دانشگاه ها برخوردار شوند. اشخاصی که قصد چنین کاری را دارند ابتدا باید نکاتی را مدنظر قرار دهند و در صورت رعایت این نکات وارد مراحل بعدی اخذ پذیرش کارشناسی یا پذیرش کارشناسی ارشد یا پذیرش دکتری و تحصیل در خارج از کشور شوند.

سالانه ایرانیان زیادی مشتاق به تحصیل و تحقیق در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی خارج از کشور هستند. اکنون، شمار زیادی از متقاضیان ایرانی در دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی پذیرش می‌گیرند. سابقه خوب ایرانیان در تحصیل در دانشگاه‌های غربی به ویژه در آمریکای شمالی و اروپا، سبب شده تا مراکز علمی در این دو قاره، دانشجویان ایرانی را همواره مورد توجه قرار دهند. شرایط برای تحصیل تحقیق برای ایرانیان در سراسر جهان فراهم هست و این شما هستید که بر اساس توانمندی و قابلیت و علاقمندی های تحقیقاتی و قابلیت تطبیق با محیط و شرایط جدید، می بایست دانشگاه و کشور مورد نظر را انتخاب کنید. 

هدف از ادامه تحصیل چیست؟

پیش از اقدام برای پذیرش تحصیلی و حتی بورس، باید به این پرسش مهم پاسخ بدهید که چرا قصد دارید ادامه تحصیل بدهید. آیا قصد شما برای ادامه تحصیل، مهاجرت هست؟ آیا قصد شما گرفتن اقامت دائم در کشور مقصد هست؟ آیا از پذیرش تحصیلی به عنوان فرصتی برای اشتغال زایی در آن کشور می خواهید استفاده کنید؟ آیا قصد شما برای پذیرش ،تنها گرفتن ویزا هست؟ این ها نمونه پرسش هایی هست که برای خیلی ها پیش میاد. پاسخ به هر یک از این پرسش ها، روش و و برنامه خاص خودش را دارد. مثلا اگر قصد گرفتن ویزای شنگن دارید، می توانید به جای اقدام کردن برای پذیرش تحصیلی در کشورهای تاپ اروپایی ،از مجارستان و لهستان و حتی بلاروس، برای گرفتن پذیرش و ویزا اقدام کنید. یا اگر قصد شما از پذیرش، مهاجرت هست، باید به این موضوع توجه کنید که هر کشوری در دنیا، برای مهاجرت، قوانین خاص خود را دارد و همه کشور ها مانند کانادا، استرالیا، نیوزلند و آمریکا، مهاجر پذیر نیستند و برخی مانند سوئد و نروژ و آلمان، پناهنده پذیر هستند و اگر قصد اقامت در آن جا را دارید، باید اول کار حرفه ای برای خود دست و پا کنید. به هرحال، پیش از پذیرش تحصیلی، برنامه خود را حداقل تا 5 سال آینده ترسیم کنید. از ترسیم کردنش هراس نداشته باشید. حتی اگر این برنامه، در نظر اول خیلی رویایی و بلند پروازانه باشد، همین که شما این برنامه را مکتوب و ترسیم کنید، می توان به قسمت های کوچک تقسیمش کرد و برای آن، دنبال راه حل گشت.

اگر این برنامه ای واقعی ترسیم کنید، احتمال رسیدن به هدف تحصیلی بیش تر می شود. تا حد ممکن صبور باشید و در گرفتن ویزا و پذیرش از دانشگاه مورد نظر عجله نکنید. همیشه هدف از برنامه تحصیلی را مشخص کنید و با مشاوران مربوطه و کسانی که قبلا مسیر شما را رفته اند، مشورت کنید. دنیا ،دنیای اطلاعات و ارتباطات هست. پذیرفته نیست از شما که در قرن اینترنت، مسیر خود را با اطلاعات ضعیف و غیر شفاف دنبال کنید. پس گام اول، پاسخ به این سوال هست که هدف از تحصیل، چیست. می بینید که هدف گزینی، برنامه های آینده را تقریبا ترسیم می کند.

کشور مهم تر است یا رشته؟

برای خیلی ها، رفتن به کشوری که خیلی پیشرفته است، از یک رشته فوق العاده خوب اولویت بیش تری دارد. برای برخی نیز، کشور مقصد در برابر ارزش و کارایی رشته ای که تحصیل می کنند، ارزش چندانی ندارد. مثلا فردی که دنبال تحصیل در رشته های مربوط به صنایع گاز و پتروشیمی هست، فرانسه، آمریکا و نروژ و حتی قطر، اولویت بیش تری برای تحصیل دارد تا مجارستان و یونان و اسپانیا که شاید کشورهای ارزان تر و قشنگ تری برای درس و زندگی باشند. یا کسی که مسلط به زبان اسپانیایی یا ایتالیایی هست، انتخاب اول و آخرش، احتمالا اسپانیا و سوئیس خواهد بود و بهترین رشته ها در فنلاند، نمی تواند او را راضی کند.

وقتی بین کشور و رشته تحصیلی، اولویت خود را مشخص کنید، کار خیلی راحت تر می شود. انتخاب بین این دو ،در وهله اول شاید راحت باشد، اما مشورت با بزرگان این کار، شما را به این درک می رساند که انتخاب ساده ای نیست. چون اهداف افراد با یکدیگر متفاوت هست، بالطبع، نظرات مختلف و گزینه های متفاوتی خواهند داشت. باید توجه کنیم که هر اندازه بتوان با فعالان این حوزه مشورت کرد و با آن ها رایزنی نمود، انتخاب شما برای گزینه نهایی، راحت تر می شود. پس بعد از این که هدف از تحصیل را مشخص کردید ،گام بعدی، انتخاب بین رشته تحصیلی مورد نظر و کشور مقصد هست.

دانشگاه مهم تر هست یا رشته تحصیلی؟

پس از آن که بین کشور و رشته تحصیلی ،یکی را انتخاب کردید، نوبت مرحله بعد می رسد. برای شما رشته تحصیلی در فلان دانشگاه خاص مهم تر هست، یا تحصیل در فلان دانشگاه خاص در رشته ای خاص؟ وقتی که شما تحصیل در یک رشته خاص مد نظر باشد و خیلی دانشگاه خاصی در کشور مقصد در دستور کار نباشد، انتخاب خیلی سخت نیست. به هر حال معمولا رشته های دانشگاهی، در دانشگاه های مختلف تدریس می شود، و شما می توانید در جاهای مختلف اپلای کنید.

اما اگر در نظر داشته باشید که حتما برای تحصیل در رشته معماری، به دانشگاه فلورانس ایتالیا بروید یا برای تحصیل در رشته حقوق، سوربن فرانسه را انتخاب کنید، کمی کار سخت می شود. چون شما خود را محدود به جایی خاص کرده اید. برای این کار ،باید وقت و انرژی بیش تری صرف کنید و همواره صبوری را از نظر دور نکنید. انتخاب بین تحصیل در دانشگاه خیلی خوب در رشته های مختلف یا تحصیل در دانشگاهی خاص در هر رشته ای، مسئله مهمی هست که دانشجویان باید به آن توجه کنند و تکلیف خود را با آن مشخص کنند.

هدف از مهاجرت تحصیل و یافتن شغل و اقامت هست؟

اگر هدف شما از مهاجرت تحصیل هست، باید به این موضوع توجه کنید که هر کشوری در دنیا ،مهاجر پذیر نیست. چرا که کشوری مانند مجارستان یا فنلاند و حتی آفریقای جنوبی و ژاپن و کره جنوبی، مهاجر پذیر نیستند و شما برای اقامت، بایستی 5 سال در این کشور کار کنید و مالیات پرداخت کنید. اما کشوری مانند نیوزلند، کلا مهاجر پذیر تخصصی و عمومی هست و شانس شما برای گرفتن اقامت دائم پس از اتمام تحصیل بالا تر هست.

اگر هدف از مهاجرت، فقط یافت شغل خاص هست، باید قبل از رفتن با شرکت های کاریابی در کشور مقصد، در ارتباط باشید. فهرست جامعی از مراکز کاریابی موفق را در سلسله مطالب آینده به تفکیک کشور مورد نظر ارائه می کنیم تا انتخاب خیلی سختی نداشته باشید. افرادی که هدف از پذیرش تحصیلی و گرفتن ویزا رو، تنها یافتن شغل می دانند، کار سختی در پیش دارند و باید ریسک های مربوطه را در نظر بگیرند. شاید مجبور باشید چند ماهی بیکار باشید. البته به این موضوع توجه کنید که با ویزای تحصیلی، شما هفته ای چند ساعت بیش تر ، اجازه کار ندارید. و یا این که کارفرمایی که پیدا کنید تا درخواست تغییر ویزای تحصیلی  به کاری یکساله به اداره مهاجرت کشور مقصد بدهد. در این زمینه، با مراکز کاریابی بین المللی در وزارت کار کشورمان نیز می توانید رایزنی کنید.

چه مدارکی مورد نیاز هست؟

 دانشجویان کارشناسی ارشد (MASTER) و دکترا (PhD) ، معمولا علاوه بر رزومه و ترجمه رسمی مدارک تحصیلی دوره های قبلی خود، باید یک انگیزش نامه statement of purpose و حتی پروپزال تحقیقاتی Research proposal و نیز application form داشته باشند، تا دانشگاه مقصد، با درک بهتر و شفاف تری نسبت به ارجاع مدارک تحصیلی آن ها به دپارتان مد نظر ان ها اقدام کند. برخی از دانشگاه ها نیز به تناسب رشته و کشور، از دانشجو گواهی ارزی، مدارک تخصصی زبان مانند (GRE/GMAT) را نیز درخواست می کنند. البته همه دانشگاه ها بدون تردید، توصیه نامه (Recommendation letter) از 2 یا 3 استاد نیز درخواست می کنند که باید ضمیمه مدارک خود بکنید .

در چه صورتی مدرک زبان نیاز نیست؟

 باید به این موضوع توجه کنید که اکثر قریب به اتفاق دانشگاه های دنیا، از شما مدرک زبان مانند آیلتس یا تافل درخواست می کنند، تا سواد زبانی شما را بسنجند. البته استثنائاتی هم دارند مثلا این که :

  • در دانشگاههای انگلیسی زبان تحصیل کرده باشید، از ارائه مدرک زبان معاف هستید. این استثنا برای افرادی هست که حداقل یک مقطع تحصیلی را در دانشگاهی که زبان رسمی تدریس در آن جا انگلیسی هست، گذرانده باشند و نامه ای دال بر صحت این ادعا از دانشگاه خود به دانشگاه مقصد ارسال کنند.
  • در دانشگاه هایی که زبان رسمی کشور مانند نیوزلند و استرالیا و کانادا، انگلیسی هست، از ارائه مدرک زبان معاف هستید.

چگونه باید بورس تحصیلی گرفت؟

بورس تحصیلی، شیوه های پیچیده ای ندارد و آسان تر از آن چیزی هست که شما فکر می کنید. سالانه هزاران دانشجوی ایرانی با حقوق ماهانه 2 هزار دلار یا ۱۵۰۰ یورو به بالا ، در اروپا و امریکا مشغول به تحصیل می شوند.

این که چطور برای بورسیه اقدام کنید و منابع مربوطه کجاست و چه رشته های برای بورسیه بهتر است و فرصت تحقیقاتی ارائه می شود، مسائلی هست که به تفصیل، در گفتار مربوط به بورسیه های تحصیلی در کشورهای مختلف جهان گنجانده می شود. اما در کل باید توجه داشت که برخی از دانشگاه ها، مانند آمریکا، وقتی دانشجوی دکترا را پذیرش می دهند، معمولا با بورسیه تحصیلی همراه است. اما در اروپا، حتما باید برای پوزیشن خاصی که بورسیه به ان تعلق گرفته است، اپلای کنید و به طور عمومی، به همه کمک هزینه تحصیلی تعلق نمی گیرد.

کدام دانشگاه ها در اروپا رایگان هست؟

دانشگاه های فنلاند و نروژ، صد درصد رایگان هستند در اروپا و البته در آمریکا نیز، پذیرفته شده گان دوره دکتری، عموما از پرداخت شهریه معاف و بورسیه تحصیلی دریافت می کنند. البته شانس دانشجویان ارشد برای گرفتن معافیت در پرداخت شهریه در آمریکا نیز وجوددارد، اما شانس کم تر دارد. دانشگاه های آلمان، اتریش و سوئیس، در بسیاری از رشته ها، شهریه ندارند و تنها یک هزینه ترمی چند صد یورویی را از دانشجو دریافت می کنند که نمی توان نام شهریه را بر آن اطلاق کرد. دانشگاه های آسیا، معمولا از دانشجو شهریه می گیرند اما میزان آن ، بسیار کم تر از دانشگاههای اروپایی و آمریکای شمالی می باشد. مثلا اگر در اوکراین، پزشکی ترمی 3 هزا ردلار باشد، همین در آمریکا و ارپا شاید تا 5 برابر و حتی 10 برابر افزایش یابد.

آیا نیاز هست از طریق موسسات اعزام دانشجو اقدام کرد؟

موسسات رسمی و مجو زدار اعزام دانشجو، بر اساس قوانین وزارت علوم اقدام می کنند و شرایط و روش های خاص خود را دارند که شمار زیادی از مشتاقان تحصیل در خارج نیز، از طریق این موسسات اعزام می شوند. اگر درباره پذیرش اطلاعاتی ندارید و حوصله دنبال کردن آن را هم ندارید، توصیه ما به شما استفاده از خدمات موسات مجوز دار می باشد. 

مدارک مورد نیاز برای تحصیل در خارج

  1. مدرک زبان
  2. هزینه پذیرش
  3. توصیه نامه اساتید
  4. انگیزش نامه (sop)
  5. رزومه علمی – پژوهشی
  6. فرم های پذیرش جهت ثبت نام اینترنتی
  7. ترجمه مدارک دانشگاهی و ریز نمرات

موفقیت و سربلندی شما هم وطن ایرانی در هر کجای دنیا مایه افتخار و مباهات ماست.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

پرسش ها و دیدگاه های کاربران
سوال یا دیدگاه شما
سوال یا دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
چاپ مقاله
اطلاعات بیشتر
استخراج مقاله
اطلاعات بیشتر
پارافریز تخصصی
ثبت سفارش
فرمت بندی مقاله
ثبت سفارش
ترجمه تخصصی
ثبت سفارش
ویراستاری تخصصی
ثبت سفارش
ترجمه مولتی‌مدیا
ثبت سفارش
گویندگی
ثبت سفارش
ترجمه همزمان
ثبت سفارش
تولید محتوا
ثبت سفارش