آموزش گام به گام مقاله نویسی

انتشار 7 مهر 1399
مطالعه 6 دقیقه

یکی از بزرگترین دغدغه های دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری، نحوه نگارش مقاله است. میخواهیم در این مطلب آموزش گام به گام مقاله نویسی را بیان کنیم.

آموزش  گام به گام مقاله نویسی

یکی از با ارزشترین فعالیت های علمی یک پژوهشگر، نوشتن یک مقاله و تلاش برای چاپ آن است. اما شروع هر کاری دشواری خاص خود را دارد. بهترین راه مطالعه کتاب ها و سایت های معتبر است تا با استفاده از راهنمایی های آنها، مشکلات اولیه حل شوند. نوشتن مقاله نیز، مانند تمام کارهای دیگر نیاز به آموزش و یادگیری دارد از این رو در این مطلب میخواهیم به آموزش  گام به گام مقاله نویسی بپردازیم.

نحوه نوشتن مقاله

نگارش یک مقاله با این که یک کار تخصصی است، اما هر کسی سبک خاصی برای نوشتن دارد. مطالب ارائه شده در بخش بعد فقط برای آموزش ابتدائی است و تنها با رعایت آنها و تمرین و مطالعه میتوانید یک مقاله نویس حرفه ای شوید. میتوانید برای شروع مراحل زیر را به ترتیب طی کنید.

  • برای شروع ارقام و جداول را آماده کنید.

کارآمدترین راه ارائه نتایج، استفاده از تصاویر است. داده های مقاله بخش مهمی از نوشته های شما را شامل میشوند. پس استفاده از تصاویر میتواند نیروی محرکه مقاله شما باشد. به یاد داشته باشید ارقام غالبا برای مقایسه نتایج تجربی با کارهای گذشته و یا با ارزش‌های محاسبه ‌شده یا نظری استفاده می‌شوند و جداول نتایج تجربی را به شکل واقعی نشان میدهند. همچنین از طرح های شلوغ بپرهیزید و نماد ها و دادهایی را در جدول بنویسید که براحتی قابل تشخیص باشند و هرگز از جداول طولانی استفاده نکنید.

  • روش تحقیق خود را بنویسید.

در این بخش باید توضیح دهید که در مورد موضوع پیشنهادی، چگونه و با چه روشی مطالعه کرده اید. اگر روش های جدیدی پیشنهاد شده است، لازم است توضیحات دقیق داده شود تا کسی که این مقاله را مطالعه میکند بتواند تکرار آزمایش کند. می توانید از منابع کتاب ها و مقالات که قبلا منتشر شده اشاره کنید. این کار باعث استناد سازی مقاله میشود.

  • نتایج را مشخص کرده و گزارش دهید.

در این بخش بدون توضیح اضافی، باید به این سوال پاسخ دهید که "چه چیزی را پیدا کرده اید؟" نتایج  بدست آمده در مقاله بسیار مهم هستند و نقش اساس در بحث دارند. نکته مهم دیگر این است که بخش نتایج مربوط به مقاله شماست و نباید به مقالات دیگر ارجاع دهید.

  • قسمت دیسکاشن را آماده کنید.

بهتر است این قسمت به همراه نتایج را زودتر از مقدمه آماده و به پایان برسانید. چون اگر قسمت دیسکاشن ناقص باشد، نمیتوان در مقدمه اهمیت کار را اثبات کرد. در این بخش باید معنای نتایج بدست آماده را بنویسیم. نوشتن کار ساده ای است اما انجام درست آن بسیار سخت است. این بخش را میتوان مهمترین قسمت مقاله دانست. در این بخش باید داده های ارائه شده را بصورت متقاعد کننده عرضه کنید. اگر این بخش ضعیف باشد ، بدون شک در داوری مقاله به مشکل خواهید خورد. همیشه سعی کنید بخش دیسکاشن را با نتایج پیش ببرید اما از بیان دوباره آنها اجتناب کنید. بهتر است به مقایسه سایر نتایج بدست آمده در مقالات بپردازید و خواننده را متقاعد کنید که کار شما بهتر است.

موارد زیر را بیاد داشته باشید:

  • از اظهارات فراتر از آنچه نتایج می‌توانند تأئید کنند، بپرهیزید.

  • از بیانات نامشخص مانند «دمای بالاتر»، «به میزان پائین‌تر»، «بسیار معنی‌دار» بپرهیزید. توصیفات کمی همیشه ارجحیت دارند (به ترتیب، ºC ۳۵، ۵/۰٪، p<0.001).

  • از عرضه‌ی ناگهانی اصطلاحات یا ایده‌های جدید اجتناب کنید؛ باید همه چیز را در مقدمه ارائه دهید، تا در این‌جا با نتایج‌تان مقابله شوند.

  • گمانه‌زنی درباره‌ی تفسیرهای محتمل مجاز است، اما این‌ها باید به جای تخیل ریشه در حقایق داشته باشند. برای دستیابی به تفاسیر مناسب درباره‌ی این موارد بیاندیشید:

    • این نتایج چه ربطی به سؤال اصلی یا اهداف مطرح شده در بخش مقدمه دارند؟

    • آیا داده‌ها فرضیات شما را تأئید می‌کنند؟

    • آیا نتایج‌تان همسو با سایر محققانی است که نتایج‌شان را گزارش کرده‌اند؟

    • درباره‌ی نقاط ضعف و اختلافات بحث کنید. اگر نتایج شما غیرمنتظره هستند، سعی کنید دلیلش را توضیح دهید.

    • آیا راه دیگری برای تفسیر نتایج‌تان وجود دارد؟

    • برای پاسخ به سؤالاتی که نتایج شما پیش می‌آورند، چه تحقیقات دیگری ضرورت دارند؟

    • موارد جدید را بدون اغراق توضیح دهید.

  • اصلاح نتایج و بحث فقط کار نوشتن نیست. ممکن است آزمایش‌ها، اقتباس‌ها یا شبیه‌سازی‌های بیشتری انجام دهید. گاهی‌اوقات نمی‌توانید ایده‌تان را با کلمات توضیح دهید، چون برخی مقوله‌های حیاتی به قدر کافی بررسی نشده‌اند.

  • نتیجه گیری باید کامل و واضح نوشته شود

این بخش نشان میدهد که مقاله شما ارزش چاپ در نشریه را دارد یا نه. در این بخش نباید دوباره چکیده تکرار شود. باید توضیح کاملا علمی برای کارتان بنویسید. می‌توانید نتایج کلی و خاص را در رابطه با اهداف مندرج در مقدمه مطرح کنید.

  • مقدمه کار بسیار مهم است. باید متقاعد کننده و جذاب باشد.

در یک مقدمه خوب باید تلاش شود تا ثابت کنید چقدر کارتان مفید بوده است.

مقدمه‌ی خوب باید به این سؤالات پاسخ دهد:

- کدام مسأله قرار است حل شود؟

- آیا راه‌حل‌هایی برای آن وجود دارند؟

- کدام‌یک بهترین راه‌حل است؟

- محدودیت اصلی چیست؟

- امیدوار هستید به چه چیزی دست بیابید؟

  • چکیده را آماده کنید

چکیده جذاب به خواننده کمک میکند تا سریعا هدف مقاله شما را درک کند. نباید از اصطلاحات ناملموس و اختصارات نامعلوم استفاده کنید. چکیده کوتاه شده مقاله است و باید از کلماتی استفاده شود که معنای دقیق پژوهش را انتقال دهد. چکیده معمولا بین 150 الی 250 کلمه میباشد.

  • عنوان باید توصیفی باشد. به صورت دقیق بنویسید

عنوان مقاله باید جوری انتخاب گردد که هم توجه خواننده جلب شود و هم موضوع کلی مقاله مشخص گردد. اگر عنوان جالب نباشد، نباید انتظار داشته باشیم خواننده مقاله به مطالعه ادامه مقاله پافشاری کند. عنوان باید ساده باشد و از بیان اصطلاحات فنی و اختصارت اجتناب کنید.

  • با توجه به مقاله، کلمات کلیدی انتخاب شوند.

کلمات کلیدی بر چسب مقاله شما است و از آنها برای فهرست سازی مقالات استفاده میشود. برای نحوه نوشتن مقاله در بخش کلمات کلیدی نیز به راهنمای نویسندگان رجوع کنید و به تعداد کلمات کلیدی مجاز، برچسب، تعاریف، اصطلاح‌نامه، طیف و سایر درخواست‌های ویژه توجه کنید.

  • بخش تشکر و سپاسگزاری را آماده کنید

در این بخش مجاز هستید از کسانی که در طول نگارش مقاله به شما کمکی کرده اند نام ببرید. اما شاید، مهم‌ترین موضوع این باشد که از نهاد تأمین‌کننده‌ی بودجه یا نهادی که کمک‌هزینه یا بورس تحصیلی را در اختیارتان قرار می‌دهد تشکر کنید.

  • منابع آماده و گزارش شوند.

بخش منابع بسیار مهم است و اکثر اشتباهات در این بخش مشاهده میشود. استفاده از مقالات و کتاب های دیگران و استناد به آنها باعث گیرایی بهتر مطلب میشود اما نباید در این کار افراط کنید. بهتر است از بروزترین منابع استفاده کنید و مقاله خود را جدید کنید.

نکات مهم: قبل از اینکه شروع به نوشتن کنید دو نکته زیر را رعایت کنید:

  • فرضیه ها و اهداف خود را مشخص کنید. در نظر داشته باشید، موضوع مقاله، مهمترین مسائه ای است که باید در طول مقاله حل و فصل گردد.

  • باید در نظر داشته باشید، لازم است قبل از شروع ، حداقل 10 الی 15 مقاله مرتبط با رشته  و موضوع خود را دقیق مطالعه کنید. این کار هم باعث میشود نگارش مقاله را یاد بگیرید و همچنین از این مقالات در بخش منابع مقاله خود استفاده رده و به آنها ارجاع دهید.

تصویر

موسسه آذرگان

موسسه آذرگان فعالیت خود را با اجماع دانشجویان و محققان نخبه کشور ، از سال 91 آغاز کرده و در زمینه های پذیرش و چاپ مقاله ، چاپ کتاب ، ترجمه تخصصی ، تبدیل پایان نامه به کتاب و ... به ارائه خدمات میپردازد. همچنین این موسسه ، توانسته است به کمک محققان بنام کشور ، با رایزنی و تعامل مناسب با ژورنال ها و مجلات معتبر بین المللی در بخش چاپ مقاله، درصد پذیرش مقالات را تا حد زیادی تضمین کند و این نوید را به دانشجویان و اساتید گرانقدر بدهد که میتوانند در بخش چاپ مقاله، با خیال راحت مقالاتشان را با تضمین بالا به چاپ برسانند.

برای اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق ایمیل یا شماره تماس درج شده با کارشناسان موسسه تماس بگیرید. همچنین میتوانید برای ثبت سفارش خود کلیک فرمائید. 

تصویر
 
لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

پرسش ها و دیدگاه های کاربران
سوال یا دیدگاه شما
سوال یا دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
چاپ مقاله
اطلاعات بیشتر
استخراج مقاله
اطلاعات بیشتر
پارافریز تخصصی
ثبت سفارش
فرمت بندی مقاله
ثبت سفارش
ترجمه تخصصی
ثبت سفارش
ویراستاری تخصصی
ثبت سفارش
ترجمه مولتی‌مدیا
ثبت سفارش
گویندگی
ثبت سفارش
ترجمه همزمان
ثبت سفارش
تولید محتوا
ثبت سفارش